Corona virüs korona virüs covid19


  •             Korona virüs bulaşma süreci 

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde baş gösteren korona virüsü tüm dünyayı tehdit ettiği gibi ülkemizide tehdit etmeye devam ediyor. Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan sars tipi hastalığın akılsızca yemek sanılan bir yarasadan mutasyona uğrayarak insana geçtiği düşünülüyor.
Öncelikle bu kadar yemek seçeneğimiz varken yarasa gibi bir hayvanı yemek akıllara zarar gibi geliyor.
Yarasa yiyince batman olacağını düşünen insanlar yüzünden bütün dünya kaos halinde ekonomik krizler, ölümler,korkular
Bunun hesabını kim ödeyecek belirsiz.


Başlıca belirtileri kuru öksürük, bogaz ağrısı, nefes almada zorluk, 38 dereceye kadar çıkan ates  eklem ağrıları burun akıntısı olarak adlandırabiliriz. Kronik hastalığı olanların daha çok dikkat etmesi gerektiği unutulmamalı. Bu etkileri yaşayan kimseler panik yapmadan sağlık servislerinde belirtilen korona hattını arayarak bilgi alabilirler söz konusu salgında derhal hastaneye gitmek en son tercihiniz olabilir. 

Özelikle yaşlılar 60 65 yaş üstünde kalıcı hastalık ve ölümlere sebep olan corona virüs azda olsa genç kesim de ölüme sebep olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra gençlerde geçirilen habersiz korona hastalığı yaşlılarla temas halindeyken yaşlılara geçme ölümle sonuçlanma tablosu olacağı için gençler içinde önlemler arttırılmıştır. 
Daha çok risk gruplarının olduğu kesim ise tansiyon hastaları akciğer yetmezliği koah 
Aslım hastalarının özelikle risk grubunda olup bu hastalıkları bünyelerinde taşıyan insanların daha dikkatli olması gerektiğinin altını çizmek istiyorum.
Ayrıca birden fazla hastalığı bünyesinde bulunduran kişiler daha dikkatli olması gerekiyor.

Merkez üssü çin olan bu hastalığın daha sonralarda avrupa ve amerika olması yayılma hızının vehametini anlatmaya yeter herhalde tüm dünya olarak görünmez bir düşmanla savastığımız unutulmamalı.


Alınan tedbirler ve yöntemlere genç yaşlı demeden uyulması gereken şu günlerde ilaç ve aşı için dur durak bilmeden çalışıldığını herkezin bilmesini isterim en kısa sürede bulunacak aşı yada ilaç yayılma sürecini yavaşlatıp hatta salgının durdurulmasında büyük rol oynayacaktır.
Korona virüs olarak adlandırılan covid 19 hastalığının yayılmasını engellemek için kendi içimizde aldığımız bazı basit uygulamalarla yayılmasını yavaşlatabiliriz.
Alınacak önlemlerin basında gereksiz olarak dışarıya çıkmamalıyız eğer acil olarak çıkmamız gerekiyorsa insanlarla aramıza en 1.5 metre mesafe koyup tokalasma sarılma gibi bünyevi durumları salgın bitene kadar ertelemeliyiz.

Dışarıya çıkarken maske cerrahi eldiven kullanmaya dikkat etmeliyiz
Mümkün olduğunca kronik hastaları olanlarla ve yaşlılarla temas dan kaçınmalıyız.
Bir çok kişinin sars tipi hastalık covid 19 hastalığını ayakta geçirdiğini unutmayın 
Bu yüzden yaşlı ve kronik hastalığı olanlardan sağlıklı olduğunuzu düşünseniz dahi uzak durmanızı tavsiye ederim.
Zorunlu olarak dışarıya çıkıp alışveriş yaptıysak eve geldikten sonra ellerimizi sık sık yıkamalıyız.


Ellerimizi ağzımıza burnumuza yada gözümüze götürmemeliyiz.
Bir süreliğine arkadaş akraba ziyaretlerimize ara vermeliyiz ne kadar zor olsada bu bizim yada sevdiğimiz birinin geleceğini olumsuz etkileyeceğini düşünerek sabırlı olarak kendimizi motive edebiliriz.
Olabildiğince araba seyahetlerimizde arabada en az 2 yada 3 kişi olmasına dikkat etmekde önemli bunun nasıl yapılacağı çok basit eğer 2 kişiysek sürücünün yanı boş kalacak şekilde arka koltuk da oturabiliriz. Eğer 3 kişi olacaksak en fazla yine sürücünün yanı boş kalacak şekilde arka koltuklara arada en az 1 metre mesafe kalacak şekilde en fazla 3 kişi oturmaya özen gösterirsek işler biraz daha kolay olabilir.


Eğer şüpheniz varsa yada riskli durumdaysanız sevdikleriniz ve kendiniz için kendi kendinize izole etmeyi unutmayın alacağınız küçük tedbirler hayatınızdan daha önemli değildir unutmayın.
Sıcak havaların yaklaşmasıyla bazı profesörlerin ve bilim insanlarının virüslerin sıcak havaya dayanamadığını kaybolduğuna dair araştırmaları olsada ne kadar doğru olduğu bilinmiyor daha önceki dönemler de sıcak havaların gelmesiyle sars tipi hastalıkların yaşamadığına hepimiz tanık olmuştuk.
Bunu zamanla hep beraber yaşayıp göreceğiz.


Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise covid 19 hastalığın 3 saat ila 6 saat arası havada asılı kaldığına dair bilgiler en korkutucu durumlardan bir tanesi de bu oluyor bu gibi durumlarda maske takmanın ne kadar önemli olduğunu anlatmama gerek yoktur herhalde.
Diğer bir durum ise covid 19 taşıyan bir kisinin temas ettigi dokunduğu yerlerde yine hastalığın 3 ila 6 saat O bölgede yaşayabildiği durum böyle olunca eldiven takmanın ve otobüs tren seyahatlerinde alışveriş gibi aktiviteleri gerçekleştirirken daha olumlu olacağını düşünmek aptallık olmazdı çevreyle teması hiç yapmamak yada en aza düşürmek içten bile değil.
  

Bir diğer şaşırtıcı durum ise çinde ortaya çıkan covid 19 tipi hastalık ta vakaların sayılarının gün geçtikçe azalması doğru bilgilerin yansıtılmadığı milletler arasında tartışılıyor olsada çin daha önceki deneyimlerine dayanarak covid 19 hastalığının yayılma hızını durdurmuş gibi gözüküyorlar.
Bazı bilimsel araştırmalarda ise japonya menşei bir ilaç olan sıtma hastalıklarına iyi gelen Avigan isimli ilacın büyük ölçüde hastalığı durduğu işe yaradığını ve çin in bu ilacı kullanmaya başlandığı söylentiler içinde yer alıyor.
Büyük ölçüde ekonomik kriz yaşayan ülkelerin mali kayıplarına sağlık sorunlarının hesabını kimin ödeyeceği bilinmezken 
Çin in gerçekten yemek tercihlerini değiştirmesi gerektiğini düşünmekteyim o kadar yemek seçeneğimiz varken dünya hayatını tehdit eden vahşi hayvanları tüketmek pervasızca ve mantık dışı geliyor.

Dünyaya covid 19 hastalığın yayılmasında en büyük etken olan çin in vahşi hayvan yemesi konusunda büyük geri adımlar atması gerekiyor.
Unutmayın bunu kendileri için değil tüm dünya için yapmalıdırlar. 

Yorumlar